torstai 12. marraskuuta 2009

Lapsia ihmiskokeisiin?

Lapsiin kohdistuvia lääketieteellisiä kokeita koskevaa lainsäädäntöä ollaan muuttamassa. Lakiesitys sallisi kokeet ilman vanhempien suostumusta.

"Uudistus mahdollistaa myös alle 15-vuotiaisiin kohdistuvan tutkimuksen toteuttamisen ilman huoltajan erillistä suostumusta tai informointia silloin, kun lapsi kykenee ymmärtämään tutkimuksen ja tutkimustoimenpiteen merkityksen. Asiaa on arvioitava lapsen ja hänen kehitystasonsa sekä tutkimushankkeen kannalta. Arvioon vaikuttaisi paitsi lapsen ikä ja kehitystaso myös hänellä oleva sairaus sekä tutkimuksen laatu." (lakiesitys sivu 16 pykälä 8)

Muistin juuri tv-ohjelman helmikuulta 1999 (Neljän valtakunta, Nelonen) jossa toimittaja paheksui muuan järjestöä siitä että tämä järjestö kehoitti vanhempia kieltäytymään antamasta suostumustaan alaikäisen lapsensa lääketieteellisiin kokeisiin lastenpsykiatriassa. Julkinen rummutus asian tiimoilta on jatkunut jo pitkään. Vuonna 1998 valiteltiin että sairaalat potevat tietopulaa koskien lasten lääkintää (ajankohtaisohjelma 4U Nelonen).

Minusta lääketieteelliset kokeet ihmisellä on ilman ruusunpunaa sanottuna ihmiskokeita. Hyi kamala.

Nyt ei ole kyse LASTEN lääkinnästä vaan ihmiskokeista ylipäätään. Ne kokeet ei onnistu ilman ihmisiä. Toki kokeita on tehty ennenkin, lääketehtailla on joukko täysi-ikäisiä vapaaehtoisia koekaniineja testaamassa uusia tuotteita, sanoivat saavansa jonkinlaisen rahallisen korvauksen joka on sovittu salaisuudeksi.

Nyt siis täysi-ikäisiä koekaniineja ollaan korvaamassa alaikäisillä. Onhan lapselta helpompi saada suostumus moiseen ja taitaa tulla halvemmaksikin. Luultavasti ihmiskokeet on tarkoitus toteuttaa laitoksissa, erityisesti lastenpsykiatriassa. Tähän suuntaan viittaa lakialoitteen kohta "kehitystasosta" (tarkoittaa samanmielisyyttä psykologin kanssa).

Eikö kaikki mielisairaat sitten olekaan oikeustoimikelvottomia? Ei näytä olevan. Jos kerran oikeuspsykiatrian (vankimielisairaalan) potilaat ovat oikeustoimikelpoisia tämän asian suhteen niin miksei sitten lapsipotilaatkin (alle 15 vuotiaat). Oikeuspsykiatrian potilas "on määrätty oikeuspsykiatriseen hoitoon rikosoikeudellisen seuraamuksen sijasta mielisairaudesta johtuvan syyntakeettomuuden vuoksi." ... "Yleensä oikeuspsykiatriset potilaat eivät ole siten vajaakykyisiä, että tutkimusta koskeva suostumus pitäisi pyytää heidän lähiomaiseltaan, läheiseltään tai lailliselta edustajaltaan." (lakiesitys sivu 17 pykälä 10)

Toisinkuin oikeuspsykiatriassa, lastenpsykiatriassa lapsi voi olla sairaalassa pitkiäkin aikoja ilman diagnoosia siis pelkästään tutkimuksissa.

Lakiesityksen yksi tarkoitus on siis yksinkertaistaa ihmiskoelupakäytäntöä siten että lapsen saisi kokeeseen niin ettei enää tarvitsisi kiristää vanhempia huostaanotolla suostumuksen saamiseksi. Lakiesityksen taustalla on lääketeollisuuden, erityisesti psyykelääketeollisuuden voimakas kasvu viime vuosina.

Lakiesitys. Viitatut kohdat löytyvät sivulta 17 pykälistä 8 ja 10.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti