torstai 26. marraskuuta 2009

Tytöt ja itsetuhoisuus

Sosiaalidosenttien vuosikausia toistaman hokeman mukaan tyttöjen itsetuhoisuus on yleinen ja kokoajan kasvava ongelma. Itsetuhoisuudella tarkoitetaan itsemurhia ja viiltelyä.

Miten ihmeessä edes lievä itsetuhoisuus voisi olla yleinen ja kasvava ongelma jos kerran itsemurhat eivät? Itsetuhoisuus on käsitekummajainen. Itsemurhalla paetaan jotain mutta miten viiltelyllä voi mitään paeta? Ihmisellähän on itsesuojeluvaisto.

Mistähän tuo viiltelyhokema on oikein lähtöisin? Tekevälle sattuu. Mitenkähän ihmisen pitäisi elää jotta ei saisi eläessään yhtäkään haavaa ihoonsa? Onko sosialidosentilla käynyt mielessä että nuori tyttö on tarkka ulkonäöstään, pienikin ei-toivottu nyppy iholla on iso juttu, nyppyä poistaessa ollaan valmiit näkemään vaivaa ja kipua ja ottamaan riskejä. Ilmiö on ikivanha, ei siis minkään lehden tai yrityksen keksintö, vaikka kylläkin kaupallisesti hyödynnetty. Harvassa ovat ne ihmisen tarpeet joita ei joskus olisi kaupallistettu.

Tilastokeskuksen julkaisemat

itsemurhatilastot puhuvat puolestaan. (Sivu 18)

Naisten (kaiken ikäiset) itsemurhaluvut ovat kuitenkin pysyneet tarkastelujaksona (1970 - 2006) jokseenkin vakiona: 200 - 300 tapausta vuodessa. Se siitä yleisyydestä. Toisekseen eniten itsemurhia naisista tekevät keski-ikäiset eli 40 - 60 vuotiaat, nuoret ikäluokat vain hyvin vähän. Nuorten ikäluokkien (10 - 29) itsemurhakuolleisuus on pysynyt tarkastelujaksona (1997 - 2007) jokseenkin vakiona. Jos kerran 10 - 19 vuotiaat tytöt (noin 300 000 henkeä) tekevät vuosittain alle 20 itsemurhaa niin ikäryhmän itsemurhakuolleisuus on noin 0.006 %. Koko väestön kohdalla luvut ovat laskusuunnassa, noin tuhat itsemurhaa ja noin 0.02%.

Huomaatkaa että tilasto on julkaistu nimenomaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla. Sosiaalidosentit eivät siis joko osaa tai viitsi lukea tilastoista yhtikäs mitään tai sitten he levittävät virheellistä tietoa vastoin parempaa tietoaan eli valehtelevat. Miksi sitten toimittajat ottavat sosiaalidosentteja tv-ohjelmiensa studiovieraiksi asiantuntijan rooliin? Ilmeisesti tarkoitus on vain lietsoa hysteriaa tai sitten toimittajat eivät osaa, viitsi tai halua tehdä lähdekritiikkiä "asiantuntijoiden" suhteen, pelkkä sopiva habitus riittää. Mainitsemani tilastot eivät ole minkään luokan salaisuuksia vaan ihan julkista ja helposti saatavilla olevaa tietoa. Psykokultilla on siis tapana toistaa kuulemaansa kuin papukaija ilman että harjottaisi lähde- ja itsekritiikkiä.

Syytä olisi.

6 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista