keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Vanhusten toimintakykyä aliarvioidaan

Vanhuskohussa on ollut esillä lähinnä hoidon laatu. Hyvä että edes sekin mutta kohu on peittänyt alleen lääkäreitten helmasynnin eli potilaan toimintakyvyn tahallisen aliarvioinnin, mikä lienee tarkoituskin.

Lukuisia ovat ne "taavi tavalliset" joilla ensin meni kaikki hyvin ja huominenkin hymyili, mutta sitten joku lähipiirin sosiaalihöyrähtänyt sai päähänsä jotain oikein hölmöä, vanhus (jopa työssäkäyvä) leimataan dementoituneeksi, joka ei enää selviä yksin. Paha vain että vanhustenhuollosta vastaavat viranomaiset ovat samaa tasoa. Seuraavaksi tälle "vanhukselle" (ei tarvitse olla edes seitsemänkymppinen) omainen alkaa puhua vanhainkotiin muutosta, mikäli vanhusta ei pystytä puhumaan ympäri hänet viedään sinne puoliväkisin. Laitoksessa vanhus sitten jonkun hölynpöly-tutkimuksen avulla määritetään dementikoksi ja laitetaan lääkitykseen, vaippoihin ja sänkyyn makaamaan. Näissä oloissa tervekin vanhus kuihtuu pian pois, mutta sehän ei kaikkitietävän lääkärin mukaan tietenkään johdu hoidosta vaan siitä että hoito ei alkanut riittävän aikaisin!.

Radiossa (YLE Radio Suomi klo 8) kerrottiin että vanhusten itsemurhat ovat yleisiä ja syiksi mainittiin kivut, yksinäisyys ja haluttomuus olla toisille taakka. Mainitsematta jäi että yksi syy voisi olla haluttomuus joutua laitosolosuhteisiin. Että sellainen tutkimus ja tähän ajankohtaan. Systeemillä ei näytä olevan halua ja kykyä muuttua.

Vanhuksen kuolema ei häiritse systeemin toimintaa sillä vain pieni osa vanhuksista asuu laitoksissa ja valtaosa kotonaan. Vanhukset eivät siis ihan heti lopu kesken ja vaikka joskus loppuisikin niin ei hätää leimataan silloin vaikka 15 vuotias vanhukseksi.

Systeemi kannattaa laitosyhteiskuntaa koska sitä vastustetaan, halutaan olla oikeassa hintaan mihin hyvänsä.

Toimittaja Hannu Karpo kertoi joskus vuosia sitten ohjelmassaan saaneensa sosiaali- ja terveysministeriöltä toivomuksen ettei hän käsittelisi eräitä ministeriön hallinnonalaan liittyviä viranomaismenettelyjä sillä "se häiritsee heidän työrauhaansa". Epäilen että näitä kirjeitä on saanut moni muukin toimittaja sillä toimittajat ovat haluttomia käsittelemään sen hallinnonalan epäkohtia.

Vanhustenhuollon epäkohdat ovat olleet pitkään tiedossa (laillisuusvalvojien raportit) mutta ne julkaistiin vasta nyt ilmeisesti siksi että ne olisivat tulleet julki muutenkin ja haluttiin että kunnia siitä menisi laillisuusvalvojille eikä jollekin inhokkitoimittajalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti