maanantai 11. tammikuuta 2010

Valepsykologi jäi kiinni

Viime viikolla paljastui että Karjaalla toiminut terveyskeskuslääkäri olikin valelääkäri. Tapaus ei ole ensimmäinen laatuaan. Kotkassa työterveyslääkärinä 2000-2004 toiminut Anneli Kellberg on pitkäaikainen valepsykologi eli on vailla pätevyyttä toiminut psykologina. Kelberg antoi lausunnon mm. Asko Kervisestä mikä johti hänen erottamiseensa museomestarin toimesta. Nyt se lausunto ilmeisesti haittaa Kervistä mm. työttömyyskorvausten saannissa, työkyvytön kun ei sellaista voi saada. Kervinen on tullut Kotkassa suurelle yleisölle tutuksi yleisönosastokirjoituksistaan joissa arvostellaan kaupungin johdon toimia. Huomatkaa: kaupunginhallitus ja kaupungin johtavat virkamiehet tukevat Kellbergiä.

Paljon tunnetumpi mutta hieman toisenlainen tapaus on Ben Furman joka sai muodollisen pätevyytensä suorittamalla vain osan tutkintoon kuuluvista opintojaksoista, tämä ei estä häntä toimimasta asiantuntijana mediassa. Muulla kuin psykosektorilla moinen ei tulisi kuuloonkaan.

Ilmankos se Valviran (ent. TEO) ammattipätevyysrekisteri on niin salainen.
Rekisteristä
saa tietoja vain yksittäisestä ihmisestä puhelimitse, massaluovutuksia annetaan vain tietyin ehdoin. On toki ymmärrettävää että osa tiedoista (kts. rekisteriseloste) mm. poikkeusolojen sijoituspaikka on salainen mutta mitä salattavaa on siinä että joku on suorittanut tai ei ole suorittanut jotain terveysalan tutkintoa? Sanomalehdissähän on yhtenään tietoja valmistuneista ja niissä mainitaan tutkinnon ja koulun lisäksi ainakin nimi ja kotipaikka.

Rekisterin julkisuudesta käytiin syksyllä 2008 julkista keskustelua. Kovasti maalattiin uhkakuvia netin väärinkäyttäjistä mutta sitä ei tarkennettu mitä sillä väärinkäytöksellä tarkoitetaan. Kenties sitä että Kervisen tapaiset kansalaiset tarkistaisivat erilaisten "annelikelbergien" ammattipätevyydet ja tekisivät rikosilmoitukset ennen kuin ne vanhenevat rikosoikeudellisesti. Vai kenties sitä että joku tekisi nettiin jutun jossa mielenterveysalan yleinen pätevyyden taso tulisi ilmi suurelle yleisölle.

Suurin osa terveysalan ammattilaisista on kuitenkin aivan päteviä ja ammattitaitoisia. He joutuvat syyttömänä kärsimään rekisteriin liittyvästä salakähmäisyydestä, se on väärin.

1 kommentti: